Se och göra

För den som har tröttnat på att bada finns det en hel del annat att upptäcka i Kalabrien. Här är några exempel.

Byar och städer

Utöver Pizzo finns förstås många andra charmiga byar i Kalabrien. Många av dem är småskaliga och "anrika" med trånga gränder och slitna stenhus. De mindre byarna vinner ofta i charm jämfört med regionens större städer.

Squillace är en underbar liten by som ligger en bit uppe i berget på östkusten. Byn är känd för sin keramik. Åker du ner för berget mot östkusten finns även Squillace Lido, ett långsträckt strandområde med några lunchrestauranger i närheten. 

Scilla som ligger på västkusten är en charmig by som är känd för sitt fiske, svärdfisk fångas ofta här. Högst upp på toppen av en klippa ligger borgen Principi Ruffo 50 meter över havet. Den byggdes under Normannerna under 1100-talet. Söder om klippan finns en fin badstrand som nyttjas av såväl de 5 000 bofasta innevånarna som av turister. Norr om borgen vindlar sig en charmig gata parallellt med vattnet. Här hittar du flera härliga restauranger med riktigt bra mat. Ett tips är Ristorante il Casato där du sitter på en "brygga" i vattnet och äter! Det är en upplevelse att äta middag på kvällen då många restauranger lyser upp vattnet runtom.

I byn Serrastretta lär finnas en restaurang som har fått utmärkelse för sin slow-food mat. Bo Hagström, Solens mat, har besökt byn i ett av sina program. I övrigt finns inte mycket att se i byn, men utsikten på väg dit, och även i byn, är fin! 

Tropea är en charmig kustby på västkusten Restaurang i Tropea (ca 2 mil från Pizzo) som ligger vid ett klippkrön. Här finns ett flertal restauranger och uteställen. Välbesökt av turister, bland annat Solresor arrangerar resor hit. I Tropea finns finns även flera härliga stränder!

Stilo är en genuin medeltida by. Den är av bysantinskt ursprung och enligt många Kalabriens viktigaste stad vad gäller konst och historia. Stadens juvel är Cattolica di Stilo, en bysantinsk kyrka från 700-talet.

Gerace är en fantastiskt by med mycket historia och charmiga gränder. Den ligger på en klippa med betagande utsikt över omgivningarna och östkusten. Staden har i stort sett fortfarande samma struktur som under medeltiden och är omgiven av en mur. Man kommer in i byn genom någon av stadsportarna. Högst upp på topppen finns resterna av ett gammalt slott bevarade. Här finns även många gamla fina kyrkor att besöka, tex. Domkyrkan från 1045. Vill du ha en resa längs vindlande bergsvägar; ta motorvägen söderut (från Pizzo), sväng av vid Taurinova, kör mot östkusten och byn Cittanova (väg SS111/SP1) och fortsätt längs mot Gerace. Annars, sväng av motorvägen vid Rosarno (ss281/ss682) och åk en snabbare men också häftig väg mot Östkustsidan. På östkusten, kör söderut en bit och ta sedan av mot Gerace som ligger en bit uppe i bergen. Ett tips är att åka den vindlande vägen dit och den rakare motorvägen hem. Ett besök rekommenderas! 

Soverato liggger söder om Catanzaro på östkusten och är en charmig by omgiven av flacka stränder. Utöver bad, shopping och restaurangbesök kan du även besöka någon av nattklubbarna i området. Lite norr om Soverato finns ett antal härliga badställen, som till exempel Copanello lido, Pietragrande, Caminia och Montepaone Lido.

Det sägs att världens finaste laktrits produceras i Kalabrien eftersom plantan Glycyrriza glabra växer vilt här. Är du sugen på lakrits ska du inte missa byn Rossano i norra Kalabrien.  I lakritsfabriken Amarelli kan du besöka ett laktrismuseum, och även köpa alla möjliga sorters lakrits. Adress: Amarelli Fabbrica di Liquorizia, landsväg S.S.106, Contrada Amarelli, Rossano, tel +39-511219, www.museodellaliquirizia.it 

Större städer

Den närmsta större staden Vibo Valentia ligger uppe i bergen, en kvart med bil från lägenheten. Den var från början den romerska kolonin Hipponium. Här kan du spatsera runt i de äldre delarna eller shoppa på affärsgatorna. På lördagar är det marknad där man hittar allt från kläder till färsk frukt, ostar och korvar. Högst uppe på höjden finns ett kastell som man kan gå in i mot en avgift. 

Cosenza är den största staden på den tyrrenska sidan, med en liten medeltida kärna och en större modern del. I den moderna delen finns en lång shoppinggata att strosa runt på. I den äldre delen hittar du allt från renässanspalats till vackra kyrkor. Den snirkliga gatan Corso Telesio är en historisk flykt och den passerar också en vacker katedral.

Catanzaro som är regionens huvudstad var i sekler sidenväveriernas stad, tills pesten år 1668 slog allt i spillror. Gatan Corso Mazzini går tvärs igenom den äldsta stadsdelen, där mycket har prägel av sent 1800-tal. Catanzaro har också en kuststad med en lång strandpromenad i fronten.

Crotone - "de vackra kvinnornas stad" - är en hamnstad på östkusten med ett storslaget förflutet. Gamla stans gränder ligger i Reggio Calabriaskuggan av en 1500-talsborg, byggd till försvar mot turkarna. Klippudden Capo Colonna har en enda kolonn kvar av det en gång mäktiga Heratemplet från antikens Storgrekland, Magna Graecia.

Reggio di Calabrias gamla centrum ödelades av jordskalv för runt hundra år sedan, en stad grundad av grekerna i strategiskt läge vid det smala Messinasundet. Idag finns en modern hamnstad med långa stränder, en vacker och lummig strandpromenad, museer och shopping. Shoppinggatan som sträcker sig parallellt med strandpromenaden heter via Garibaldi. Åk förbi Reggio porto, sud och nord. Sväng av vid skylt Centro. Strax innan Reggio, vid avfarten Villa San Giovanni, svänger du av om du vill ta färjan över till Sicilien. 

Natur

Kalabriens inland är bergigt med sina tre bergskedjor: Parco Nazionale del Pollino, Parco Nazionale della Sila och Parco Nazionale dell'Aspromonte. I Aspromonte och Sila finns både nationalparker med vandringsleder och skidanläggningar.

I Sila (ca 1 1/2 timme norr om Pizzo) finns högplatåer med vidunderlig utsikt, skogar och mjuka dalgångar, men också odlad mark. Rik blomstring om våren, och gigantiska exempel av gamla träd utmärker delar av parken. Här finns vandringsleder och Böljande landskapinsjöar – och även skidbackar. I byn Camigliatello finns restauranger och butiker. Härifrån kan du åka lift upp till toppen av berget eller vandra på någon av vandringslederna. Andra byar i Sila är bl.a. San Giovanni in Fiore, Acri, Santa Severina och Lorica.

Även i Apsromontebergen (ca 1 timme söder om Pizzo) går det att vandra eller, på vintern, åka skidor. Gambarie är en av byarna att besöka. Eller varför inte bara åka runt på de slingriga vägarna i regionen och njuta av olivodlingar, apelsin- och citruslundar, böljade fält och skogsklädda berg?

Vill du ta en trekkingtur med guide kan du boka en tur med CST Tropea. De ordnar alltifrån stadsvandringar inne i Tropea till längre vandringar i regionen.
CST Tropea (eng)

Känner du dig äventyrlig? Då kan du åka norrut mot Papasidero och prova på river rafting i floden Lao som ligger i nationalparken Pollino. Det tar lite drygt 2 timmar från Pizzo. När du ändå är där kanske du hinner uppleva Papasidero också, en liten charmig by med gamla anor. Företaget Rafting fiume lao ordnar upplevelser både för familjen och för den som vill ut i flera dagar.
Rafting fiume lao (på italienska)

Kultur

För den kulturintresserade finns många historiska platser, museer och byggnader att besöka. Nuvarande Kalabrien har formats av otaliga externa influenser och spåren från olika äldre kulturer finns kvar inom kokkonsten, språket, traditionerna och hantverket. De grekiska influenserna är särskilt tydliga, ett resultat av grekisk kolonisering av Kalabrien på 700-talet f.Kr.

I Reggio Calabria finns tex. "Museo Nazionale della Magna Grecia". Museet stoltserar med två antika bronsstatyer ("i Bronzi di Riace") som under 70-talet hittades och drogs upp ur havet och placerades här. Dessa två grekiska mästerstycken är från 400-talet f Kr. 

Åk söderut förbi Reggio Calabria till den övergivna byn Pentedattilo. Staden grundades som en koloni till den grekiska staden Chalkis 640 f kr. Den har haft en lång historia av folkslag som har bott där, men år 1783 skadades byn svårt i en jordbävning och övergavs. Mellan 1960-80-talet kom volontärer dit och byn återställdes delvis. I dag bor ingen där utan den är snarare en turistattraktion.

Smått och gott

Har du tröttnat på stränder, natur och kultur så kan du besöka någon av regionens producenter av tex.ost, olivolja eller vin, tex. vindistriktet Ciró i norra delarna eller vingården Vingården Statti Statti i Catanzaro. 

Du kan också ta en dagstur till Eoliska öarna; Stromboli, Lipari och Vulcano. Båten brukar avgå från Vibo Marina kl 7.30. Åk ner och boka biljett (tex. hos Foderaro) någon eller några dagar innan, sedan betalar man biljetten på morgonen innan båten går (var där ca 10 över sju).

Man kan även åka kvällsturen som går ut vid lunchtid och är åter vid ca tolv på natten. Då åker man bara till Stromboli och får chans att se vulkanen ”pysa” i mörkret.

En härlig upplevelse är att hyra en motorbåt och se kusten från havssidan. Båt går till exempel att hyra i Tropea; Shark Bay hyr ut motorbåtar per halv- eller heldag. Ett tips är att ha med dryck och lite mat. Sväng av vid skylt Mare vid byn Parghelia strax innan Tropea. När du kommer ner för backen håll utkik efter skylt Shark bay till höger. Uthyrningen ligger på stranden.

Styr du sedan båten söderut så passerar du bland annat Tropea, Santa Domenica och Capo Vaticano. Glöm inte att ta ett dopp längs vägen!

Vill du unna sig något avkopplande så finns det olika ställen som utför massage och olika skönhetsbehandlingar, tex. erbjuder resorten Popilia som ligger i närheten av Pizzo ett flertal behandlingar. Här kan du även slappa vid deras pool och ta en lunch eller middag.

Eller varför inte ta en heldagsutflykt till Sicilien med allt som finns att se där, till exempel staden Taormina. Från Pizzo till Villa san Giovanni (färjan går därifrån) tar det ca en timme. Båtfärden över tar mellan 20-30 minuter (kan dock vara väntetider på att färjan ska komma in etc.). Köp biljett i färjelägret. Färjebolaget heter Caronte.