Stränder

Det är inte många ställen kring Medelhavet som kan skryta över så fantastiska stränder som Kalabrien. Medelhavskusten med kristallklart vatten och ljus sand är fortfarande förhållandevis oexploaterad, och det finns oändliga badmöjligheter. Här finns både flacka kilometerlånga sandstränder och mindre strandfickor som göms mellan klipporna.

De flesta stränderna når du med bil, andra via branta trappor eller stigar, några når du bara med båt. Ett av de populäraste områdena om man frågar italienarna är Capo Vaticano som är känt för sina fantastiska stränder, inramade av karga klippor.

Pizzos citystrandPizzo med omnejd

Badstranden i Pizzo är liten men charmig med lokal prägel. Ett plus är att det finns en dusch om man vill tvätta av sig saltvattnet.

På promenadavstånd söderut (mot kusttågets tågstation) förbi citystranden finns ytterligare några små stränder. Vissa är öppna ut mot havet, andra är som små laguner med stenvågbrytare.

Kusten norr om Pizzo

Kusten norrut från Pizzo upp mot Lamezia är flack och består av en enda lång sandstrand, minst en mil lång. Här finns få betalstränder och du kan ha en stor bit av stranden för dig själv. Dock börjar servicen utvecklas och fler strandrestauranger och annat dyker upp.Marinella norr om Pizzo

Ta väg SS 522 norrut (ta första vänster när du kommer ner på via Nazionale, fortsätt sedan ned och ut ur staden) och sväng vänster var som helst så fort du lämnat Pizzo stad. En fin strand som blir djup ganska direkt, med en enkel men bra restaurang precis i början efter backen. Ett annat stopp är tex. avtagsvägen precis innan Hotell Marinella, några kilometer norrut.

Fortsätter man ytterligare norrut kommer så småningom de charmiga kustbyarna, Amantea, Paola, Scalea och Praia a Mare för att nämna några. Alla har de läckra stränder av olika storlekar, vissa flacka och raka, andra i hästskoform med klippor i vattnet. Intressant är att stränderna norr om Lamezia har lite mer "lavagrå" sand i stället för den vita sanden som finns söderut.

Kusten söder om Pizzo

Kusten söderut är helt sagolik och har de kanske bästa stränderna. Följer du kustvägen (SS18 och så småningom SS522) söderut finns det massor av alternativ, från långa flacka sandstränder, till exempel i Briatico och Zambrone, till hästskoformade ständer som omges av maffiga klippväggar.Briatico

Närmast från Pizzo finns stranden i Briatico, en trevlig långsträckt, flack strand som går i en båge längs med kusten. I den södra änden finns det en bra lunchrestaurang och möjligheter att hyra solstolar. Stora delar av stranden är dock fri.

Du kommer hit genom att svänga av mot Briatico och sedan hålla norrut genom byn tills strandområdet visar sig.

Ytterligare några kilometer söderut ligger byn Zambrone, här finns ytterligare ett fint strandområde med hyrstolar, servering och aktiviteter. Det är lätt att hitta stranden; när du kommer in i den lilla byn följer du bara skyltarna mot "mare". Zambronestrand

Strax norr om Zambrone-stranden finns några fantastiskt fina strandfickor med ”pudersand” och turkosskimrande vatten, omgivet av "hoppvänliga" klippor för den äventyrlige! Denna når man endast via en gångstig. Det finns varken toaletter eller serveringar här och vägen tillbaka kan kännas ganska tung - men det är det värt!

Nästa badstopp kommer i Tropea. Precis som överallt annars finns ett flertal stränder att välja mellan, men själva "bystranden" ligger precis nedanför den magiska utsiktsplatsen i änden av byn. Därifrån går trappor ner till strandområdet, som är delat på mitten av en storslagen klippa med klostret Santa Maria dell'Isola på toppen. Stranden i Tropea

Det är en häftig känsla att titta upp på Tropea från strandområdet; längst upp på nästan lodräta klippväggar klamrar sig husen fast och det känns som att staden hänger över en. De båda stranddelarna brukar vara fullpackade under högsäsongen, men det är ändå värt att leta efter en plats för att sedan spatsera upp i den charmiga byn efteråt.

Nästa pärla ligger ytterligare en bit söderut, mellan Tropea och byn Santa Domenica. Stranden, Baia di Riaci, är superfin och inramad av höga klippor. Här finns restauranger och strandaktiviteter, som till exempel "dans i vattenbrynet". De utskjutande klipporna i vattnet är bra att snorkla kring.

Baia di riaciFrån Tropea kör du kustvägen söderut parallellt med havet. Sväng sedan höger vid skylt Baia di Riaci, en brant väg ner leder till stranden (parkering finns). Man kan även passera Tropea och svänga av vid nästa avfart mot Santa Domenica. Håll snett höger (ej första vägen) genom byn ner mot vattnet, skylten kommer då på vänster sida! 

Den vackraste kuststräckan finns kanske vid italienarnas "riviera", Capo Vaticano. Den är många italienares favorittillhåll och många har sina sommarbostäder här. 

Man kan självklart också besöka Capo Vaticano med bil. När du kommer till byn, kör tills vägen tar slut. Parkera längst ut och gå den lilla stigen till utsiktsplatserna där det också finns en mysig restaurang. Här är fantastiska vyer Capo Vaticanos kust över den grönskande kuststräckan och azurblått vatten, vid klart väder ser du Aeoliöarna med Stromboli och till och med Sicilien med Etna i fjärran...

Vill du ta dig ner till stranden kör du tillbaka ca 100 meter, svänger ner till höger och kör tills du når parkeringen. Här finns några av Capo vaticanos förtjusande stränder.

Ytterligare ett alternativ är Santa Maria strax söder om Capo Vaticano. Vid strandens södra ände är det fin snorkling på andra sidan klipporna.

Längst söderut hittar du bland annat Reggio Calabria. Förutom att staden i sig är mycket trevlig för shopping eller museibesök, finns här en lång strandpromenad med caféer och barer samt solstolar att hyra.

Östkusten:

Bad finns hur mycket som helst även på östkusten. Lite norr om Soverato finns till exempel ett antal härliga badställen, som Copanello lido, Pietragrande, Caminia och Montepaone Lido. Några av dem är flacka och vidsträckta, andra ligger i hästskoform omgivna av klippväggar. Det går både att hyra solstolar och att hitta plats för egen filt.

Ytterligare söderut ersätter byarna varandra och vill man mixa shopping och bad kan till exempel stranden vid staden Catanzaro lido vara ett alternativ. Vägen går genom byarna längs med kusten, och stränderna syns ofta från bilen.